Православие

[[византия:императори:теодосий_i]]

Следа: » теодосий_i

Намирате се в: Начало » византия » императори » теодосий_i

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Теодосий I Велики

Флавий Теодосий (на латински: Flavius Theodosius, на гръцки: Θεοδόσιος Α' ), още известен като Теодосий I или Теодосий Велики, е римски император от 379 до 395 година. Роден на 11 януари 347 г. в Каука, Испания, в иберийско християнско семейство, той е ревностен привърженик на ортодоксалното християнство.Починал на 17 януари 395 в Милано, Италия

След битката при Адрианопол от 378 г. Теодосий е извикан на Изток от западноримския император Грациан, който го определя за командващ на римските войски в Тракия, след което го обявява и за съимператор.

Успява с огромна находчивост да се справи с готската опасност. Основно средство на политиката на Теодосий I е сключването на т.нар. foedus, договори, според които пришълците стават федерати - запазват своята относителна автономия, но са задължени да служат на империята като спомагателни бойци.

В църковно отношение Теодосий I започва борба за налагане на решенията на Първия вселенски събор (325 г.) в Никея. Особено засегната е дейността на арианите. През май 381 г. е свикан и Втория вселенски събор в Константинопол, на който е избран нов патриарх на Константинопол и е приет пълният текст на Символа на вярата.

През 391 г. Теодосий издава т.нар. Милански едикт, който забранява всякакви жертвоприношения и обреди в езическите храмове.

С едикт от 392 г. императорът забранява и частното изповядване на езическата религия. През 393 г. за последен път си провеждат Олимпийските игри, след което и те са забранени като езически. След смъртта му през 395 г. по негово завещание империята се разделя между синовете му Аркадий и Хонорий, съответно на Източна и Западна.