Православие

[[светци:а:анна_евтимиан]]

Следа: » анна_евтимиан

Намирате се в: Начало » светци » а » анна_евтимиан

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Света преподобна Анна - Евтимиан

Преподобна Анна, преименува себе си на Евтимиан и се подвизаваше в мъжки образ. Тя се роди в Константинопол и бе дъщеря на един благочестив дякон, който служеше при Влахернската църква на името на Пресвета Богородица. Отначало св. Анна се свърза в законен брак и бе майка на две деца. След известно време, обаче, мъжът и и чедата и отидоха при Господа. Тогава, по време на царуването на Константин и Ирина, тя се отрече от суетата на този свят и в тайно място прие монашеско пострижение от един добродетелен йеромонах, дошъл от Олимп. След това свали женските си дрехи и се облече в мъжки монашески одежди, скри се от всичките си сродници и познати, и тайно от тях отиде в Олимпийската област. Там остана да живее в един монастир, а пред братята се представи за евнух.

С голямо усърдие тя се трудеше в послушанията, подвизаваше се в пост и молитви, и твърде много благоугоди на Бога. Удостои се и с благодатния дар да върши чудеса и да лекува болести - затова не след дълго вестта за нея се разнесе надалеч, и дори светейшият Константинополски патриарх Тарасий узна за монаха чудотворец Евтимиан. Тогава патриархът повика при себе си този монах, разговаря с него и му устрои монастир.

През своя живот преподобна Анна понасяше много пакости от бесовете и от злобни хора - след време даже се видя принудена да си отиде оттам (понеже и тайната и постепенно взе да се открива пред някои). Отправи се на път и ходеше по различни пустинни места за да избяга от съблазните.

Накрая, след многото свои духовни подвизи и трудове, в Исигматската област1) тя почина в Господа (826 г.).

1) Така се наричала местност в Константинопол