Православие

[[светци:в:вениамин_мъченик]]

Следа: » вениамин_мъченик

Намирате се в: Начало » светци » в » вениамин_мъченик

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети мъченик дякон Вениамин

Свети Вениамин живя по времето на персийския цар Издигерд (399-420) и обръщаше в Християнството мнозина персийци - езичници. След време беше обвинен за това, хванаха го и го подложиха на жесток побой. После го затвориха в тъмница, където остана 2 години. Един грък, изпратен в персийския царски двор, разбра каква участ е постигнала св. Вениамин и помоли царя да го пусне. Царят се съгласи, но при условие светецът да обещае, че няма да обръща персите в Християнската вяра. Тогава гръкът даде такова обещание от лицето на св. Вениамин, но той щом чу за това, каза:

- Не е възможно да помрача тази светлина, която приех в светото Кръщение! О, за какви велики мъчения е достоен онзи, който е скрил дадения му талант, както и този, който умишлено скрива Евангелското учение!

Царят не изтърпя да слуша тези думи и заповяда да подострят 20 спици и да ги забият под ноктите на ръцете и нозете на светия мъченик. Но той всичко търпеше и не го считаше за страдание, а за радост. Тогава царят се разяри и заповяда да му наложат още по-жестоки мъчения. Накрая прободоха тялото му с един грубо издялан кол и в това мъчение светият Христов воин предаде душата си на Господа (в 421 г.).