Православие

[[светци:и:игнатий_патриарх_константинополски]]

Следа: » игнатий_патриарх_константинополски

Намирате се в: Начало » светци » и » игнатий_патриарх_константинополски

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети Игнатий, патриарх Константинополски

Свети Игнатий беше син на византийския император Михаил Рангав (811-813) и на императрица Прокопия, брат на Теофил (829-842) и внук на император Никифор. На 15-годишна възраст той бе затворен в монастир (по заповед на Лъв Арменец (813-820), който свали от престола Михаил, бащата на Игнатий) и впоследствие стана игумен на Архангеловия монастир, наричан първоначално източен, а по-късно Сатира.

След това, по волята на императрица Теодора той бе поставен (в 846 г.) за Константинополски патриарх и остана на патриаршеския престол 11 години и 5 месеца, докато не беше изгонен от император Михаил. В 857 г. св. Игнатий бе изгонен от престола за това, че отказа да изпълни желанието на Варда (който управляваше империята вместо малолетния Михаил) - да постриже в монашество Теодора, майката на Михаил, която в много отношения пречеше на дейността на Варда; а св. Игнатий не само отказа да изпълни това, но дори отлъчи от св. Причастие и самия Варда. Вместо него бе поставен за патриарх св. Фотий, 1) който тогава беше протоспатарий и протосинкрит 2) на Константинополската Църква, а по-рано беше обикновен монах. След изгонването на св. Фотий от император Василий в 867 г., св. Игнатий отново застана на патриаршеския престол и 10 години пребъдваше в това служение. После отново бе изгонен от император Никифор, убит впоследствие от българите. Тогава неговото място зае св. Стефан, синът на император Василий, а св. Игнатий отиде да живее в монастира Сатира, където с мир завърши живота си на 89-годишна възраст.

1) Паметта му е на 6 февруари
2) Протоспатарий - знатен и висок сан в двореца на византийския император; протосинкрит - началник на придворните, който имал право да влиза в царските покои