Православие

[[светци:и:иеремия_прозорливи]]

Следа: » иеремия_прозорливи

Намирате се в: Начало » светци » и » иеремия_прозорливи

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети Иеремия Прозорливи, Киево-Печерски

Както в древност израилският народ, така и Русия по времето на новозаветната благодат е била удостоена с пророк на име Иеремия - не древния, но нов със същото име, за когото сега и ще разкажем.

Преподобният отец Иеремия Киево-Печерски бе достигнал до такава дълбока старост, че помнеше времето на Покръстването на руския народ (988г.), станало в дните на благоверния велик княз Владимир. Тогава именно и този блажен отец бе просветен със светото Кръщение.

Не малко време след това той дойде в светия Киево-Печерски монастир при преподобните отци Антоний и Теодосий, и прие великия ангелски схимнически образ, в който богоугодно се подвизаваше и с голяма ревност следваше живота на светите Отци. Заради неговите изключителни добродетели Бог му даде дар да предсказва бъдещето, а също и да вижда помислите на хората. Ако, например, блаженият Иеремия видеше в някого лукава мисъл, отиваше при него, изобличаваше го насаме и го поучаваше да се пази от дяволските внушения. И ако се случеше някой брат от малодушие да помисли да напусне монастира, той веднага виждаше това, отиваше и разкриваше тайните му мисли, утешаваше го и го увещаваше да бъде дълготърпелив. Съветваше го да не се разколебава, но твърдо да устоява в подвига на духовната борба срещу врага на нашето спасение и ненавистника на доброто - дявола. И толкова укрепяваше този брат, че той оттогава никога повече не помисляше за напускане на монастира.

Ако блаженият Иеремия кажеше на някого, че ще му се случи еди-какво си добро или зло, думите му винаги се сбъдваха.

Така той живя много години и мнозина получиха полза за душите си от неговия дар на прозорливост. В дълбока старост преподобният отец достигна края на земните си дни († в 1074 г.) и отиде в радостта на Небесните обители.

Сега той заедно с древните пророци съзерцава открито, лице в лице, Божествените тайни на Стария по дни (Дан.7:9) - на Бога Отца, на Когото подобава слава заедно с Неговия Единороден Син и с Единосъщния Дух сега и винаги, и во веки веков, Амин.