Православие

[[светци:и:иоан_хозевит]]

Следа: » иоан_хозевит

Намирате се в: Начало » светци » и » иоан_хозевит

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети Иоан Хозевит, епископ Кесарийски

1)

Той бе родом от египетския град Тива. Постриган в монашество от своя дядо, по негов съвет св. Иоан отиде на поклонение на светите места в Иерусалим. След завръщането си остана няколко дни при стареца, а после отиде в една неголяма пещера - там живееше в уединение, а за храна му служеха някои корени и диви треви.

След време Бог пожела да прослави Своя угодник и направи това по следния начин. В същата местност живееше един добродетелен постник на име Анания. Веднъж доведоха при него сина на един човек, измъчван от бяс. Анания, обаче, не го прие, а им каза да отидат във вътрешната част на това пустинно място и да потърсят египтянина Иоан, който се подвизава там. Щом намериха преподобния, хората му казаха защо са дошли. Той отначало не искаше да изпълни молбата им, но все пак склони заради умилителната им настойчивост и се помоли на Господа. После се обърна към злия дух и му рече:

- В името на Иисус Христос, не аз, но Анания ти заповядва, нечист дух, да излезеш от това момче!

При тези думи бесът веднага излезе, а момчето напълно оздравя и разказваше на всички какво чудо Бог стори над него чрез Своя угодник.

След това св. Иоан, макар и против волята си, бе поставен за епископ в Кесария. Но той изпитваше крайна тегота от оказваните му почести, а желанието му беше да води монашески живот. От тези съображения той заради Бога остави своя престол и отиде в пустинята, където остана до края на живота си. Заради неговия чист живот Господ го прослави с много чудеса.

Но никак не бяха малко и страданията, които преподобни Иоан претърпя в пустинята от бесовете и от разбойници.

Веднъж той отиваше да посети едни свои братя в Христа, които му бяха познати, и по пътя срещна някаква жена. Тя се кланяше в нозете му и го молеше да не я презира, но да влезе в дома и и да го освети със своята молитва и благословение. Накрая светецът склони на молбите и и отиде в дома и. Но веднага скверната измамница залости вратата, съблече се безсрамно и насилваше преподобния отец към грях. Той, обаче, показа непоколебима твърдост: изтръгна се от ръцете и, отвори вратите и избяга.

След това преподобни Иоан по Божия благодат направи много чудеса и с мир почина в Господа.

1) Преподобни Иоан е живял в VI в. Той е получил наименованието Хозевит понеже голяма част от монашеския си живот провел в Хузивската лавра. Тя се намирала в пустинята Хузив или Хозева, между Иерусалим и Иерихон, и в VI-VIII в. се славела със строгостта на живота на своите подвижници. Съществувала до XII в., а след това не е известно за нея нищо. Няколко столетия по-късно лаврата е възстановена.