Православие

[[светци:к:козма_и_дамян_безсребреници]]

Следа: » козма_и_дамян_безсребреници

Намирате се в: Начало » светци » к » козма_и_дамян_безсребреници

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети безсребреници Козма и Дамян

Свети безсребреници Козма и Дамян произхождаха от арабските страни и бяха лекари по професия. Когато повярваха в Христа, двамата започнаха безвъзмездно да лекуват хората (а излекуваните от тях бяха безчислено множество!)- но не с билки или с отвари на разни лекарства, а с Божията сила. Ходеха по градове и села, проповядваха Христа и в Негово име изцеляваха всички, които се нуждаеха. Скоро навсякъде се разнесе славата за чудесата, които вършеха тези Божии раби; хората виждаха добрите им дела и прославяха заради тях Господа.

Тогава царуваха злочестивите императори - гонители и мъчители на християните - Диоклетиан и Максимиан. По тяхна заповед идолопоклонниците хванаха светите Козма и Дамян, отведоха ги в град Киликия и ги изправиха пред игемона Лисий. Той започна да ги разпитва за имената им, за отечеството им и за вярата им, и като разбра всичко това, взе да ги принуждава да принасят жертва на идолите. Но светиите не само не поискаха да сторят подобно нещо, а и дръзновено изповядаха Христа. Игемонът се разяри. Заповяда безмилостно да ги бият, а после ги вързаха и ги хвърлиха в морето. Но Бог по чудесен начин избави от удавяне Своите раби:

Ангел Господен ги развърза и ги изведе живи на сушата. Щом видя това преславно чудо, игемонът заповяда да ги доведат при него. Обърна се към тях и ги попита:

- Кажете ми с какви магьосничества се спасихте от морето? Защото и аз искам да последвам вашето учение.

- Ние сме християни - отвърнаха му светиите. - Не знаем никакви магии и не се нуждаем от тях! Имаме Христовата сила и благодат, която ни избавя от всякакви беди и спасява онези, които призовават пресветото име на Христа.

Малко по-късно ги затвориха в тъмницата, а на следния ден по заповед на мъчителя ги изведоха и ги хвърлиха в силен огън. Но и тук Бог ги запази: огънят изгуби своята естествена сила, не се докосна до тях и не им навреди. Крайно учуден, игемонът въпреки всичко не отстъпваше от упоритата си злоба: заповяда да ги окачат и отново да ги измъчват. После слугите му хвърляха по тях камъни за да ги убият, но камъните отскачаха от телата им като от стена, връщаха се и удряха онези, които ги бяха хвърлили. После стреляха срещу тях със стрели, но и те не им навредиха, а се връщаха и раняваха стрелците. Накрая игемонът видя, че е невъзможно да победи светите мъченици, и по негова заповед бяха посечени с меч заради Христа, заедно с други трима християни - Леонтий, Антим и Евтропий, и бяха погребани заедно.

Блажената кончина на земния живот на светите бесребреници не беше край на техните чудеса. И след смъртта си те излекуваха по Божия благодат множество болни.

Нека по техните молитви и ние да получим помощ и лекарство за нашите душевни и телесни недъзи, Амин.