Православие

[[светци:п:петър_леонтий]]

Следа: » петър_леонтий

Намирате се в: Начало » светци » п » петър_леонтий

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети преподобнии отец Петър

Той живееше по време на царуването на императора - иконоборец Теофил (829-842), а светското му име беше Леонтий. Произхождаше от Галатия: баща му се наричаше Теофил, а майка му - Евдокия. Леонтий се отличаваше с прекрасно и величествено телосложение и с голяма физическа сила - затова бе избран и поставен в сан комит (т.е. служител в царския дворец), и удостоен от императора с различни воински почести.

Но Леонтий не остана дълго на тази служба. От любов към Господа той остави всичко и се насочи към монашеския живот. Прие пострижение с името Петър и остана да живее в един от монастирите, наричан Дафнеон, в околностите на Антиохия. След известно време той се отправи във Витинийския град Олвия, после отиде и посети много свети места. Беше също в Лаодикия и Аталия, и мъжествено понасяше трудностите при пътуването и опасностите от страна на мохамеданите.

След време той отново се завърна в Олвия. В края на своя живот (вече по време на царуването на Василий Македонец (867-886)) преподобни Петър се подвизаваше в обителта на св. Фока в Константинопол и след множество иночески трудове с мир предаде душата си на Господа.