Православие

[[светци:п:полихроний_мъченик]]

Следа: » полихроний_мъченик

Намирате се в: Начало » светци » п » полихроний_мъченик

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети мъченик Полихроний

Свети Полихроний беше от Гамфанидската област, 1) син на земеделеца Варданий. От своя баща той научи истините на Христовата вяра, научи се да чете Божествените книги и да изпълнява това, което е написано в тях.

Веднъж по време на суша (понеже наблизо нямаше вода), по молитвите на момчето Полихроний в тази местност избликна извор с вода - заради своето въздържание и благочестие той се удостои от Бога с дар на чудотворство.

Когато стана пълнолетен, св. Полихроний реши да се занимава с обработка на лозя. Отправи се в Константинопол и там се нае да работи. Трудеше се наравно с другите, но се хранеше веднъж на два или три дни, и пиеше съвсем малко вода. Удивен от неговия богоугоден живот, работодателят му дойде в умиление, изпрати му много пари и нареди да му кажат:

- Върви си вкъщи и се моли за мен! Тогава светецът взе златото, отиде у дома си и извърши там много чудеса. С това злато той построи прекрасна църква.

Св. Полихроний присъстваше и на Първия Вселенски събор в званието си на четец, а след това се удостои и със свещенически сан. След смъртта на св. цар Константин Велики, когато ариевата ерес се усили, веднъж еретиците го нападнаха при светия Жертвеник, нахвърлиха се върху него, заколиха го и го насякоха с мечове.

1) Тя се намирала близо до Константинопол