Православие

[[светци:с:сава_вишерски]]

Следа: » сава_вишерски

Намирате се в: Начало » светци » с » сава_вишерски

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети Сава Вишерски

Свети Сава Вишерски произхождаше от Тверската област, от град Кашин, и бе син на благородни родители. От младостта си възлюби Христа и стана монах - и заради добродетелния си живот беше хвален от сродниците си и от велможите, които властваха в тази област. Но за да избяга от човешката слава, преподобният отец напусна (подобно на Авраам) своята родна земя и своите сродници, и отиде в Новгород като един от бедняците и странниците, за да не го познае никой. След това, наставляван от Бога, дойде в една местност над река Вишера; там построи колиба и се молеше пред иконата на Пресвета Богородица. Веднъж някои хора от града го видяха да стои на молитва, а лицето му не се виждаше от множеството комари, които го бяха покрили. Тези хора се удивиха на търпението на св. Сава и започнаха да го хвалят като истински Божий угодник. Но той, щом видя, че и тук хората разбраха за неговия живот и го прославят, отдалечи се от това място и се засели близо до една река, наричана Сосница, и там се подвизаваше.

След известно време за него узна преосвещеният архиепископ Иоан, дойде да го посети, и двамата беседваха за душеполезни неща. Оттогава архиепископът започна да му изпраща потребното за неговите нужди и го почиташе като велик Божий угодник. После блаженият Сава отново се върна при река Вишера и там започна да води още по-строг живот. Около него се събра братство и бе устроен монастир с църква в чест на Възнесението на Господа Иисуса Христа.

Преподобни Сава живя още много години, всячески благоугождаваше на Бога и поучаваше братята за тяхна духовна полза и спасение, след което с мир предаде душата си на Господа († 1 окт. 1460 г.).