Православие

[[светци:ф:филип_апостол]]

Следа: » филип_апостол

Намирате се в: Начало » светци » ф » филип_апостол

Вход

В момента не сте влезли! Въведете данните си долу, за да го направите. Бисквитките (cookies) трябва да са включени.

Вход

Свети Филип от 70-те Свети апостоли

Свети Филип от 70-те Свети апостоли

Свети апостол Филип бе родом от Кесария Палестинска. Той встъпи в съпружество и му се родиха четири дъщери, които по-късно бяха удостоени от Бога със служение на пророчици (Деян.21:9). По-късно св. Филип бе избран за дякон и ръкоположен заедно със светия първомъченик и архидякон Стефан (Деян.6:5). С цялото си усърдие той служеше на Господа и се грижеше за бедните и за вдовиците.След убийството на св. Стефан настана гонение срещу Иерусалимската Църква и всички, с изключение на светите Апостоли, се разпръснаха по различни области на Юдея и Самария. Тогава св. Филип отиде в Самария и там проповядваше Христа (Деян.8:5), а целият народ внимателно слушаше думите му. Бог утвърждаваше с много чудеса проповедта на Своя благовестник: той лекуваше всякакви болести и изгонваше нечистите духове, които крещяха с висок глас и излизаха от хората.

Голяма радост настана по целия град заради Филип: с идването му тези, които приемаха проповедта му и вярваха в истинския Месия, се изцеляваха не само от телесните си болести, но и от душевните си недъзи.

Там живееше и един знаменит магьосник на име Симон, който учудваше цяла Самария със своите вълшебства и магии, и всички го смятаха за някакъв велик човек. Този магьосник видя чудесата, извършвани от Божията благодат и сила чрез ръцете на апостол Филип, чу и благовестието за Царството Божие и за изкупителното дело на Господа Иисуса Христа, и заедно с останалите повярва и се кръсти.

Веднъж Ангел Господен се яви на Филип и му заповяда да отиде на разстояние колкото половин ден път, на пътя от Иерусалим за Газа. А той, щом отиде там, намери един негър евнух - служител на царицата на негрите Кандакия. Този човек беше дошъл в Иерусалим на поклонение и вече се връщаше към Газа, понеже властваше над този град и околната област. Седеше на колесницата и четеше пророческите книги. Св. апостол Филип отиде при него, научи го да вярва в Господа Иисуса Христа и го кръсти на пътя. А след Кръщението св. Филип бе грабнат от Ангел и занесен в Азот - там обхождаше градовете и проповядваше Божието слово.

После отиде в Кесария, в своя дом (Деян.21:8), и живя известно време в него заедно с четирите си дъщери - пророчици.

След това пак се върна в Иерусалим - там светите Апостоли го поставиха за епископ и бе изпратен в Малоазийската област Тралия да проповядва Евангелието. В Тралия св. Филип обърна мнозина към Христа и ги кръсти.

През своя живот той извърши много чудеса, и в дълбока старост се упокои в Господа.